Vzdálený přístup ke klientům? Dnes naprostý trend a do budoucna standard - Vrána, Maxim
Pandémia Covid-19, ktorá ukázala klientom, že môžu stále viacej svojich nielen finančných potrieb riešiť online, a nemusia pritom chodiť na pobočky bánk. Pohľad na to, ako si udržať vzťah s klientom, ktorý by ocenil osobnú radu, ale nie osobné stretnutie.