K niektorým chybám začínajúcich prekladateľov pri preklade do slovenského jazyka - Vargová, Dominika, 1987-
Najčastejšie chyby študentov pri preklade z anglického do slovenského jazyka, s konkrétnymi príkladmi k jednotlivým najfrekventovanejším chybám. Identifikácia typov chýb, ktorých sa dopúšťajú prekladatelia-začiatočníci a návrh aj spôsob riešenia prekladu pri vybraných ukážkach. Odporúčanie pokračovať vo výučbe slovenčiny vo zvýšenej miere aj na vysokej škole, vzhľadom na vedomosti a dosiahnutú úroveň slovenského jazyka, s ktorou žiaci stredných škôl prichádzajú študovať preklad a na základe analýzy defektných prekladov.