K vybraným otázkam multilingvizmu a súčasnej jazykovej politiky - Rusiňáková, Jarmila, 1959-
Problematika multilingvizmu a otázky jazykovej politiky aktérov medzinárodných vzťahov v čase globalizácie. Význam lingvistického faktora vo svetovom dianí a mechanizmy jazykovej politiky vo vybraných geopolitických spoločenstvách spätých s naplnením idey multikulturalizmu a multilingvizmu. Analýza lingvopolitickej situácie vo vybraných krajinách s lingvistickou diverzifikáciou. Multilingvizmus a jazyková politika Európskej únie.