Jazykové stopy nemčiny v obci Čermany - Mocková, Nina, 1987-
Opis spoločensko-historického diania v slovenskej obci Čermany v súvislosti s obdobím, kedy v obci žili aj nemeckí obyvatelia. Život Nemcov a Slovákov v obci v období od polovice 19. storočia po súčasnosť v rámci spoločensko-politického kontextu danej doby a jazykového dedičstva prameniaceho zo 100-ročného spolunažívania Slovákov a Nemcov v Čermanoch, ktorého stopy sú viditeľné aj dnes v podobe priezvisk niektorých posledných obyvateľov obce a aj v miestnom nárečí.