Smerovanie výskumu cestovného ruchu na Slovensku - Gúčik, Marián
V roku 1989 došlo k zániku rezortných výskumných ústavov, ktoré sa zaoberali výskumom cestovného ruchu a ťažisko vedeckého výskumu sa prenieslo na akademickú pôdu. Výskum cestovného ruchu sa na Slovensku v súčasnosti uskutočňuje na fakultách, ktoré majú študijné programy zamerané na cestovný ruch a na ďalších fakultách s rozličným odborným zameraním.