Císař Friedrich II. a poslední Štaufové v německých reáliích 13. století - Maier, Tomas, 1965-
Rímsko-nemecká ríša počas 13. storočia za vlády cisára a kráľa Fridricha II. a dynastie Stauf (Hohenštaufovci). Osobnosť a činy Fridricha II., jeho podiel pri utváraní historického a kultúrneho vývoja nemeckých krajín, cisárskeho Talianska a Sicílskeho kráľovstva. Vzájomná prepojenosť vzťahov európskych krajín a Blízkeho východu počas 13. storočia. Politika rímsko-nemeckého trónu voči zemským kniežatám a kniežatám-elektorom (nem. Kurfürsten), z ktorých duchovné kniežatá boli naviazané na Svätú stolicu, vytvárajúc spolu s cisárom os najvyššej moci latinského západného kresťanstva, ktorá však pretínala záujmy vyspelých severotalianskych miest a mocného pápežského štátu.