Cestovní ruch jako jeden z nástrojů udržitelného rozvoje venkova - Urbášková, Hana
Cestovný ruch má na národnej i regionálnej úrovni veľmi priaznivý dopad na hospodárský rast a zamestnanosť. Súčasne sú už niektoré lokality preťažené a negatívne sa prejavujú na životnom prostredí, krajine i na živote miestnych obyvateľov. Je preto potrebné usmerňovať tzv. „mass tourism“ a vytvárať podmienky pre uplatnenie nových trendov v ponuke tuzemského cestovného ruchu. Jednou z možností je vidiecky šetrný turismus.