Negative Effects Caused by COVID-19 on Critical Path of Construction Projects - Haas, Oliver
Analýza dôsledkov pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na inžinierske a stavebné projekty. Analýza používania pandémie ako všeobecnej „výhovorky“ stavebných spoločností pre oslobodenie od zmluvných záväzkov, napr. odškodného. Porovnanie existujúcej literatúry z judikatúry, predchádzajúcich rozhodnutí súdov a projektových riadení s potenciálnymi globálnymi argumentmi a argumentmi vyššej moci na základe prípadov súvisiacich s COVID-19. Výsledky ukazujúce, že všeobecný argument COVID-19 nie je použiteľný, môže vychádzať iba z existujúcich zmluvných ustanovení či presných záznamov o skutočnej situácii. Ak sa dodávateľ rozhodne spoliehať na globálny argument COVID-19, ide o riskantné úsilie, ktoré sa môže obrátiť proti nemu.