Vykonávajú zdravotné poisťovne hospodársku činnosť? - Patakyová, Mária
Ochrana hospodárskej súťaže, ktorá predstavuje významnú časť práva EÚ. V rámci pravidiel poskytovania štátnej pomoci je centrálnym pojmom pojem podnik, ktorý je spätý s hospodárskou činnosťou. Z týchto činností sú v zásade vyňaté sociálne činnosti. Systém povinného zdravotného poistenia na Slovensku kombinuje sociálne prvky a prvky hospodárskej súťaže. Bolo preto otázne, či zdravotné poisťovne sú podnikmi na účely článku 107 ZFEÚ. Nedávny rozsudok Súdneho dvora definitívne odpovedal na túto otázku. Prestavenie tohto prípadu a zasadenie do širšieho kontextu pravidiel štátnej pomoci.