Analytical View of the Consumer Behavior of Millenials - Horváth, Jakub
Spotrebiteľské správanie generácie Y pri nákupe tovarov a služieb. Mileniáli nakupujú tovar a služby online niekoľkokrát za šesť mesiacov. Na základe priemernej hodnoty/mediánu možno konštatovať, že najmenej povinne zakúpenými položkami sú lotéria, auto-moto, hudba, počítač a poistenie. Najčastejšie sú nakupované oblečenie a šperky, služby ako lístky do kina, dovolenky alebo lístky na kultúrne podujatia, cestovné lístky či kozmetika a parfumy.