Controlling as a Tool for Increasing Business Performance - Performance Controlling - Horváthová, Jarmila
Dôležitosť controllingu výkonnosti a jeho nástrojov pri zvyšovaní výkonnosti podnikov a ich udržaní na trhu v danom podnikateľskom prostredí. Dôležitosť a výhody metódy Data Envelopment Analysis (DEA) pre kontrolu výkonnosti podnikov. Metóda DEA použitá ako nástroj na zvýšenie výkonnosti podnikov v niekoľkých domácich a zahraničných štúdiách. Použitá vzorka 292 podnikov tepelného hospodárstva na Slovensku, ktoré majú problémy s výkonnosťou, v dôsledku ktorých nie sú konkurencieschopné. Potvrdilo sa, že DEA je dôležitým nástrojom pri kontrole výkonnosti, poskytuje podnikom slabým na výkon cieľové hodnoty vybraných kľúčových ukazovateľov výkonnosti.