Dočasná pracovná neschopnosť – náhrada príjmu, nemocenské a pandemické nemocenské - Gášpárová, Eva
Dočasná práceneschopnosť fyzickej osoby uznaná ošetrujúcim lekárom z dôvodu choroby, pracovného úrazu, úrazu, choroby z povolania, iného všeobecného ochorenia alebo z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie. Nárok na náhradu príjmu zamestnanca počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorú mu poskytuje zamestnávateľ z vlastných prostriedkov počas prvých 10 kalendárnych dní práceneschopnosti, s výnimkou dočasnej pracovnej neschopnosti z dôvodu nariadenej karantény alebo izolácie v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom, keď pandemické nemocenské poskytuje Sociálna poisťovňa od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti.