Why Do the Health Systems Differ? Karel Engliš's Teleological Approach as the Explanation of Health Systems' Diversity - Mertl, Jan
Teleologický prístup formulovaný profesorom Karlom Englišom počas 20. a 30. rokov 20. storočia ako analytický nástroj pre sociálne a zdravotné systémy. Rozšírenie pozitívneho a normatívneho prístupu vedeckej analýzy o teleologický s použitím postulátov založených na princípe konečnosti, s odlíšením od pozitívnej kauzality a úzkych normatívnych opatrení či právnych noriem. Vysvetlenie logiky Englišovho prístupu na základe jeho literatúry. Konkrétne atribúty štyroch zdravotných systémov (USA, Holandsko, Nemecko a Veľká Británia) z teleologického hľadiska a ich zhrnutie v tabuľke, ktorá kombinuje sociálne modely, opatrenia fiškálnej či daňovej politiky a postuláty, na ktorých sú tieto systémy založené, pre lepšie porozumenie konfiguráciám zdravotných systémov a súvisiacich teoretických znalostí pri hľadaní optimálneho a „najúčinnejšieho“ zdravotného systému.