Testing Human Capital Proxies in the Solow Model - Hojdan, Dávid, 1995-
Odhady Mankiwa, Romera a Weila z roku 1992 založené na rozšírenom Solowovom modeli naznačujú výstupnú elasticitu fyzického a ľudského kapitálu na úrovni približne 0,3. Replikácia uvedeného metodologického prístupu k vlastným údajom, pričom dochádza k významnému nadhodnoteniu vplyvu fyzického kapitálu v posledných obdobiach. Nedokonale zvolená zástupná premenná ako hlavný determinant tohto nadhodnotenia, keďže dobre nezachytáva zásoby ľudského kapitálu nevyhnutné pre súčasný hospodársky rast. Testovanie štyroch rôznych proxy premenných ľudského kapitálu v rozšírenom Solowovom modeli. Podiel ľudí s terciárnym vzdelaním ako najlepšia premenná pri analýze údajov v rokoch 1960 – 2000, pri skúmaní posledných období je lepšou zástupnou premennou priemerná dĺžka školskej dochádzky.