Vplyv štatistickej klasifikácie na výsledky merania ukazovateľov RCA vo vybraných výrobných sektoroch krajín V4 - Kabát, Ladislav
Ekonomický výskum a úsilie objasniť mechanizmus obchodu na základe komparatívnej výhody v kontexte konceptu Heckscher-Ohlin. Široká škála príspevkov, ktorá sleduje iba formálne aspekty výpočtu ukazovateľov konkurenčnej výhody alebo „odhalenej komparatívnej výhody“ (RCA). Tieto úpravy majú spravidla jednoduchý cieľ - upraviť výpočtový algoritmus tak, aby získané ukazovatele RCA čo najpresvedčivejšie odrážali skutočnú pozíciu skúmaných krajín na otvorenom trhu s výrobkami a službami. Štúdii sa však venuje relatívne malá pozornosť aplikovateľnosti a prijateľnosti H-O konceptu obchodu v kontexte globálnej ekonomiky a široko rozvinutého trhu.