Firm-Level Effects of Minimum Wages - Chorna, Olena
Skúmame, ako zvýšenie minimálnej mzdy ovplyvňuje rôzne charakteristiky firmy. Údaje na úrovni firiem z Poľska, kde minimálna mzda zaznamenala veľký a trvalý nárast v rokoch 2008 a 2009. Firmy, ktoré boli viac vystavené zvýšeniu minimálnej mzdy, čelili vyššiemu zvýšeniu celkových nákladov práce a výraznému zníženiu ziskovosti. Intuitívne vyššie celkové náklady práce poháňané vyššími minimálnymi mzdami priamo znižujú pevné zisky bez cenových úprav. Prudký nárast minimálnej mzdy zvýšil kapitál a znížil celkovú produktivitu práce a zamestnanosť. Dopad politiky je štatisticky významný iba na kapitál.