Odpadové vody – možný zdroj informácií o výskyte mutácií a trendoch šírenia ochorenia COVID-19 v populácii? - Mackuľak, Tomáš
Možnosti analýzy odpadových vôd v kontexte detekcie nového koronavírusu SARS-CoV-2 (špecifických fragmentov RNA) spôsobujúceho pandemické infekčné ochorenie COVID‑19, na základe podobnosti s analýzou ilegálnych drog v odpadových vodách. Súčasne poznatky o monitoringu odpadových vôd a možnostiach detekcie nového koronavírusu v kanalizačných odpadových vodách. Včasná detekcia ohnísk nákazy a zmien ich výskytu v skúmanej populácii na základe dôsledného zadefinovania miest odberov v kanalizačnej sieti. Schéma využitia monitoringu odpadových vôd ako zdroja informácií o šírení COVID-19 v populácii.