Ku zdaňovaniu príjmov zo samostatnej zárobkovej činnosti - 2. časť - Jarinkovičová, Valéria
Článok sa venuje výpočtu základu dane a dane, ako aj odpočítavaniu daňových strát. Pojem základ dane je všeobecne vymedzený v §2 písm. j) ZDP ako rozdiel, o ktorý zdaniteľné príjmy prevyšujú daňové výdavky pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období. Za zdaňovacie výdavky sa považujú výdavky skutočne vynaložené (zaúčtované v účtovníctve alebo zaevidované v daňovej evidencii).