Analysis of Minimal Wage Development in Slovak Republic from Year 1993 - Kubaščíková, Zuzana, 1982-
Analýza vývoja minimálnej mzdy v rokoch 1993 – 2020 v Slovenskej republike na základe údajov Štatistického úradu SR, s výskumom troch stanovených hypotéz – minimálna mzda nedosahuje 60 % priemernej mzdy slovenského hospodárstva, minimálna mzda nerastie tak rýchlo ako priemerná mzda a čistá minimálna mzda rastie pomalšie ako hrubá minimálna mzda. Potvrdenie prvej hypotézy, minimálna mzda dosahuje v priemere iba 40 % priemernej mzdy, aj keď tento podiel má rastúci charakter a v roku 2000 minimálna mzda dosiahla úroveň 51,19 % priemernej mzdy. Vyvrátenie druhej hypotézy, od roku 2008 minimálna mzda vždy rástla rýchlejšie ako priemerná mzda. Potvrdenie tretej hypotézy, v roku 2011 sa dokonca minimálna čistá mzda vôbec nezvyšovala, napriek tomu sa minimálna hrubá mzda zvýšila.