Sprache und Macht aus historischer Betrachtung - Adamcová, Silvia, 1984-
Rozmanitosť druhov jazykov, ktorými sa v spoločnosti hovorí v rámci diachronických a synchrónnych aspektov v kontexte sociálnej a politickej lingvistiky. Používanie jazyka a reči v sociálnych štruktúrach a interakciách pre naplnenie zámerov. Formovanie politických a ekonomických oblastí rôznymi jazykovými formami (jazykové štandardy, dialekty, lingua franca, sociolekty, menšinové jazyky a pod.). Prístup k moci jazyka ako znalosť a používanie správneho jazyka či druhu jazyka. Prepojenie jazyka, politiky či politickej moci a spoločnosti. Otázky súvisiace s nadradenosťou niektorých svetových jazykov, charakteristické črty „jazykových ríš“ a ich vzniku. Formalizovanie a dôsledky globalizácie angličtiny.