Agricultural Commodity Price Dynamics and Their Determinants: A Comprehensive Econometric Approach - Crespo Cuaresma, Jesús
Komplexný ekonometrický modelovací rámec zameraný na kvantifikáciu reakcií cien poľnohospodárskych komodít na zmeny ich potenciálnych determinantov. Explicitné hodnotenie problému neistoty modelu so zameraním na výber špecifikácií na základe ceny krátkodobých prognóz mimo vzorky (1 až 12 mesiacov vopred) pre cenu pšenice, sóje a kukurice. Jednosmerné a viacrozmerné autoregresné modely a ich kombinácie, vrátane informácií o trhových základoch, makroekonomickom a finančnom vývoji a klimatických premenných, s posudzovaním potenciálnej nelinearity v dynamike cien komodít počas obchodného cyklu. Výsledky ohľadom cien poľnohospodárskych komodít rázne reagujúce na šoky v medzinárodnej konkurencieschopnosti.