Plagues of Egypt – the COVID-19 Crisis and the Role of Securitization Dilemmas in the Authoritarian Regime Survival Strategies in Egypt and Turkey - Grančayová, Michaela
Stratégie prežitia autoritatívneho režimu v Egypte a Turecku počas pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Vysporiadanie autokratických vládcov s dilemou sekuritizácie (procesu transformácie politických otázok na záležitosť národnej bezpečnosti štátnymi aktérmi) spôsobenou vypuknutím pandémie. Aplikácia teórie sekuritizácie a konceptu selektívnej sekuritizácie na tvrdenie, že aj keď sa v určitom bode pandémie očakávalo, že vlády Abdela Fattaha el-Sisiho a Recepa Tayyipa Erdoğana budú otrasené, dilemy sekuritizácie pandémie COVID-19 zohrávali dôležitú úlohu v pomoci predĺžiť autokratické smery v príslušných krajinách. Sledovanie priebehu sekuritizácie pandémie COVID-19 v Egypte a Turecku podľa politického vzorca, v ktorom každá kríza predstavuje príležitosť na rozšírenie právomocí režimov na úkor práv občanov.