<The> Similarity of Food Consumption Patterns in Selected EU Countries Combined with the Similarity of Food Production and Imports - Bajan, Bartłomiej
Zmeny v modeloch spotreby potravín v krajinách Európskej únie a prepojenie týchto vzorcov s výrobou a dovozom potravín. Skúmanie či sú štruktúry spotreby, výroby a dovozu potravín medzi krajinami EÚ podobnejšie alebo rozmanitejšie a či sú zmeny v spôsoboch spotreby potravín spôsobené zmenami v domácich podmienkach výroby, alebo boli potraviny vo väčšej miere dovezené zo zahraničia. Krajiny, ktoré nepretržite vedú relevantné štatistiky od roku 1961. V nadväznosti na to krajiny zoskupené do podskupín pomocou kritéria najväčšej podobnosti z hľadiska štruktúr spotreby potravín, ich výroby a dovozu potravín. Krajiny sú si stále viac podobné, pokiaľ ide o vzorce ich spotreby, pričom opačná situácia nastala pri výrobe potravín.