<The> Nature and Significance of Consolidation Procedures in the Event of the Loss of Control of the Parent Company over the Subsidiary - Krišková, Petra, 1981-
Priblíženie dekonsolidácie, procesu konsolidačných úprav potrebných vykonať v prípade straty kontroly materskej spoločnosti nad dcérskou spoločnosťou z dôvodu predaja akcií či jej časti, likvidácie dcérskej spoločnosti a pod., pričom návrh konsolidačného procesu by mal byť v súlade s medzinárodným štandardom finančného výkazníctva IFRS 10 – Konsolidovaná účtovná závierka a vo všeobecnosti v súlade s fikciou právnickej osoby. Dekonsolidácia predaného podielu v dcérskej spoločnosti na príklade predaja ziskovej dcérskej spoločnosti (dcérska spoločnosť má vyšší vlastný kapitál v čase predaja ako v čase akvizície). Vynechanie konsolidácie môže mať za následok významnú chybu v konsolidovaných údajoch za obdobie, v ktorom sa stratí kontrola nad dcérskou spoločnosťou.