Osobné prekážky v práci - Matlovičová, Iveta
Právnu úpravu osobných prekážok v práci upravuje § 141 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov. Zamestnávateľ poskytuje pri vzniku osobných prekážok v práci zamestnancovi pracovné voľno s náhradou alebo bez náhrady mzdy v závislosti od dôvodu vzniku prekážky, rozsahu jej trvania a zákonného limitu ustanoveného v Zákonníku práce. Najčastejšie osobné prekážky v práci na strane zamestnanca - vyšetrenie u lekára, účasť na pohrebe, sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie.