Koniec konzulárneho islamu? Otázka financovania islamu v kontexte boja proti „islamistickému separatizmu“ vo Francúzsku - Augustín, Michael, 1991-
Priblíženie súčasnej podoby financovania islamu a islamských náboženských organizácií vo Francúzsku, ktorých časť sa nachádza dlhé desaťročia pod vplyvom tzv. konzulárneho islamu. Ich vnútorná organizácia a financovanie náboženského života je závislé od interakcie s vládami v krajinách pôvodu príslušníkov moslimskej komunity. Návrh zákona „posilňujúceho rešpekt voči princípom Republiky“, ktorého hlavným motívom je podľa francúzskych vládnych predstaviteľov zakročenie proti „islamistickému separatizmu“ v krajine. Hodnotenia avizovaných opatrení vyplývajúcich z tejto reformy, ktorá sa dotkne aj administratívnych a účtovných povinností náboženských organizácií vo Francúzsku.