Tranzitívna spravodlivosť a ochrana ľudských práv (štúdia na príklade Juhoafrickej komisie pravdy a zmierenia) - Hraníková Pyteľová, Klaudia, 1985-
Demonštrovanie na príklade mechanizmu tranzitívnej spravodlivosti (v podobe komisie pravdy) zavedeného v Juhoafrickej republike absolútnu prepojenosť tranzitívnej spravodlivosti s ochranou ľudských práv. Tranzitívna spravodlivosť, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri zmenách režimov v štátoch alebo pri prechode od ozbrojeného konfliktu k mieru. Na to, aby bola tranzitívna spravodlivosť považovaná za úspešnú, musí sa vysporiadať s hrubým porušovaním ľudských práv a brať na to náležitý zreteľ.