Juhovýchodný anatolský projekt v kontexte aktuálnych globálnych výziev - Tomečková, Lenka, 1993-
Geopolitická skutočnosť v podobe Juhovýchodného anatolského projektu ako nástroj ovplyvňovania vývoja na Blízkom východe. Využívanie kontroly nad reguláciou odtokov zo siete priehrad a vodných elektrární na riekach Eufrat a Tigris výrazne prispieva k zvyšujúcemu sa politickému vplyvu Turecka na dianie v Sýrii a Iraku, ktoré sú na prietokoch týchto riek existenčne závislé. Dominantným prvkom hydro-politickej manipulácie je presadzovanie tureckého riešenia kurdskej otázky, demonštrované o. i. v podobe zasahovania Turecka do vnútorných záležitostí susedných štátov. Zhodnotenie uvedenej politiky v kontexte trendu mimoriadneho sucha, ktoré región zasiahlo začiatkom roku 2021, ako aj súvisiacich globálnych výziev.