Turecko na ceste k strednej veľmoci – I Turecký obrat na Západ v 20. storočí Jediný porazený štát v prvej svetovej vojne, ktorý odmietol prijať ponižujúce podmienky zmluvy z Parížskej mierovej konferencie - Škvrnda, František
Protirečivá história vzťahov kresťanského Západu a moslimského Turecka. Vznik moderného Turecko na troskách Osmanskej ríše. Turecko po druhej svetovej vojne. Vývoj v Turecku po rozpade bipolarity do konca 20. storočia.