Migrant and Refugee: Person, Worker or Muslim? Perception of Migration in Slovakia - Kiner, Andrej, 1996-
Otázke migrácie sa v súčasnosti venuje veľká pozornosť – či už na regionálnej, národnej alebo globálnej úrovni. V súčasnosti je zdrojom nezhôd medzi ľuďmi a politickými elitami a často o ňom hovoria médiá, ktoré sa zaoberajú pojmami ako migrant či utečenec. Skúmanie, aké konotácie pojmu migrant pripisujú obyvatelia Slovenska. Ide najmä o pocity zdesenia, neistoty a rešpektu k neznámemu. Pri zaobchádzaní s utečencami sú konotácie rovnaké, ale ľudia začínajú prejavovať pocity sympatie a súcitu. Napriek tomu, že pojem migrant vo všeobecnosti označuje osobu, ktorá zmenila svoje obvyklé bydlisko, význam nadobúda ďalšie atribúty a konotácie, ako označujeme rôznych cudzincov.