Delegovanie úloh a právomocí - Olexová, Cecília, 1976-
Postup úspešného delegovania. Prínosy a bariéry delegovania, ktoré sa zvyknú v praxi objavovať. Delegovanie ako proces, pri ktorom manažér prirodzene využíva pracovný potenciál, iniciatívu a samostatnosť svojich podriadených na plnenie úloh či činností patriacich do jeho kompetencie. Manažéri často riešia návaly rôznych pracovných úloh na úkor zamerania sa na kľúčové a strategické činnosti, pričom i keď sa zdá, že úlohy je ľahšie zadávať ako plniť, efektívne delegovanie sa považuje za náročnú oblasť vedenia ľudí.