Význam ústneho prejavu v oblasti politiky a diplomacie - Kucharová, Jana, 1981-
Tri aspekty charakterizujúce ústny prejav a ovplyvňujúce porozumenie či správnu interpretáciu komunikovaného obsahu – špecifiká ústneho prejavu, jeho neustály tréning a rozvíjanie a význam neverbálnej komunikácie ako priamej súčasti ústneho prejavu. Oblasti politiky a diplomacie ako obzvlášť dôležité pre správny prejav, v ktorom sa popri obsahovej stránke dáva pozor aj na formálnu stránku výpovede, keďže sa v nej často stretávajú komunikační partneri z rôznych kultúr. Formálna stránka ako komplex faktorov ovplyvňujúce v rámci špecifík ústneho prejavu správnosť interpretácie pôvodného obsahu, napr. osvojené jazykové prostriedky hovoriaceho či neverbálna komunikácia. Cudzojazyčné vyučovanie ako ideálny priestor pre nácvik zručnosti hovorenia v cudzom jazyku.