EU Cohesion Policy Governance in the Covid-19 Era - Jašurek, Igor, 1979-
Vývoj riadenia kohéznej politiky a skúmanie formovania integračných procesov v Európskej únii. Skúmanie prechodu od mäkkých k tvrdým módom prostredníctvom medziinštitucionálnej dynamiky na úrovni EÚ vo fáze vyjednávania a implementácie medzi kľúčovými inštitucionálnymi aktérmi (Európska komisia, Európska rada a Európsky parlament), s využitím perspektívy historického inštitucionalizmu pre zdôvodnenie posunu v roku 2013 a pokračovanie tvrdých módov po roku 2020. Pochopenie vyvíjajúceho sa riadenia kohéznej politiky EÚ silou kľúčových kategórií historického inštitucionalizmu, kritických bodov a závislostí od ciest, pričom hlavnými hnacími silami zmeny a pokračovania či zintenzívnenia tvrdých módov sú krízy, napr. finančná, hospodárska či pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom.