European Cooperative Security and Its Key Challenges at the Beginning of the New Decade - Augustín, Michael, 1991-
Zásadný predpoklad efektívnej a otvorenej spolupráce spočíva v podobných, blízkych perspektívach problémov a zdieľaní rovnakých politických hodnôt zo strany európskych partnerov. Hodnotová konzistentnosť sa však znížila v dôsledku vnútropolitického vývoja v rámci členských štátov EÚ za posledné desaťročie. Táto dynamika má dôsledky aj na národnú spoluprácu, súdržnosť politík a jednotný prístup EÚ ako globálneho hráča v oblasti bezpečnosti. Koncept kooperatívnej bezpečnosti, ktorého kolískou je Európa, je momentálne v tvrdej skúške.