Tax Solidarity for the Development of a Self-Governing Region in the Conditions of the Slovak Republic - Žárska, Elena, 1955-
Analýza modelu financovania samosprávnych krajov založenom na solidarite s menej rozvinutými regiónmi, vedúc k vyšším rozpočtom daňových príjmov, ktoré by mohli byť motiváciou pre vyššie kapitálové výdavky na odstránenie regionálnych rozdielov. Výskum dvoch hypotéz: (1) kritériá rozdelenia a koeficient úpravy daňových príjmov sú solidárne s menej rozvinutými regiónmi a (2) vyššie daňové príjmy motivujú k vyššej investičnej aktivite, realizovaný pomocou ukazovateľov: daňová sila, miera sebestačnosti, kapitálové výdavky a dlhové zaťaženie u všetkých 8 samosprávnych krajov na Slovensku za obdobie 2005 až 2019.