Forecasting Adult Skills in Slovakia: Methodological Issues Related to the Upcoming PIACC Survey - Nežinský, Eduard, 1972-
Vzhľadom na globálne trendy digitalizácie a automatizácie sa kvalita ľudského kapitálu odvíja od kognitívnych schopností zamestnancov. Ich meranie v projekte PIAAC je metodicky kompatibilné s testovaním žiakov pomocou PISA v oblasti matematickej a čitateľskej gramotnosti. Projekcie PIAAC na rok 2030 využívajú výsledky PISA ako determinant kognitívnych schopností v neskoršom živote. Klesajúci trend výsledkov PISA naznačuje zhoršovanie výkonnosti PIAAC naprieč vekovými kategóriami a presúva ťažisko kognitívnych schopností populácie smerom k vyšším vekovým skupinám. Nadchádzajúce testovanie PIAAC 2022 má potenciál lepšie identifikovať trendy, porovnávať kohorty v priebehu času a spresňovať prognózy.