<The> Role of CX3CL1 and ADAM17 in Pathogenesis of Diffuse Parenchymal Lung Diseases - Urban, Ján
CX3CL1 sa podieľa na patogenéze DPLD. Jeho koncentrácia v BALF silne pozitívne koreluje so závažnosťou poškodenia pľúcneho parenchýmu. Korelačná analýza odhalila, že CX3CL1 môže ovplyvniť aktivitu cytotoxických T buniek. Na základe vyššej koncentrácie CX3CL1 vo fibrotických štádiách v porovnaní s nefibrotickými štádiami DPLD, CX3CL1 značne napreduje vo fibrotickom procese. Podľa výsledkov štúdie sa zdá, že mechanizmus vylučovania CX3CL1 je v populácii pacientov s IPF odlišný. Preukázala to vysoká hodnota pomeru CX3CL1/ADAM17 len v skupine IPF. Potenciál, aby sa tento pomer použil ako špecifický diagnostický marker pre pacientov s podozrením na diagnózu IPF.