Reťazové obchody v rámci EÚ z hľadiska dane z pridanej hodnoty v roku 2021 - Rabatinová, Marcela, 1977-
Uplatňovanie dane z pridanej hodnoty pri tzv. reťazových obchodoch v rámci Európskej únie, ak prepravu či odoslanie tovaru zabezpečuje prostredná osoba alebo iná (tretia) osoba na jej účet, podľa § 13a zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. („zákon o DPH“). Reťazový obchod ako viaceré po sebe idúce dodania toho istého tovaru medzi najmenej tromi zdaniteľnými osobami, pričom odoslanie či preprava tovaru sa uskutočňuje z jedného do iného členského štátu, priamo od prvého dodávateľa k poslednému odberateľovi v reťazci. Potreba určenia, ktorému dodaniu v reťazci sa priradí preprava tovaru (pohyblivá dodávka) pre správne uplatnenie dane z pridanej hodnoty, ostatné dodania v reťazci nie sú spojené s prepravou tovaru a označujú sa ako nepohyblivé dodávky.