Ako by vyzeral dlh verejnej správy Chorvátska, ak by bolo členskou krajinou Európskej únie už od roku 2004? - Šuláková, Agáta, 1995-
Skutočný vývoj dlhu verejnej správy Chorvátska so syntetickým dlhom tejto krajiny. Ukazovateľ zostavený z 10 európskych ekonomík, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004. V modeli zahrnutých 11 krajín a pre dlh verejnej správy využívané údaje na štvrťročnej báze od 1. kvartálu 2000 po 1. kvartál 2020. Ak by Chorvátsko vstúpilo do Európskej únie v rovnakom čase ako väčšina krajín strednej a východnej Európy, jeho dlh verejnej správy mohol byť výrazne nižší. Rozdiel medzi skutočným a syntetickým dlhom verejnej správy Chorvátska sa zvyšoval najmä v pokrízovom období. Rozhodnutie nevstúpiť do Európskej únie v roku 2004 tak teda nemuselo byť z hľadiska maastrichtských kritérií najlepšou voľbou pre Chorvátsko, najmä počas dlhovej krízy.