Geography of the European Union Development Aid Allocation - Jančovič, Peter, 1995-
Analýza poskytovania rozvojovej pomoci v rámci Európskej únie a jej členských štátov, so zameraním na územné rozdelenie oficiálnej rozvojovej pomoci EÚ (official development assistance, ODA). Identifikácia hlavných determinantov, ovplyvňujúcich územné rozdelenie ODA a skúmanie, či je územné rozdelenie ODA viac ovplyvnené záujmami darcov alebo potrebami príjemcov. Teoretické východiská, určujúce územné rozdelenie množstva ODA a skutočné rozdelenie pomoci medzi rozvojové krajiny, ktoré sú oprávnené prijímať ODA. Analýza na základe údajov OECD o rozdelení pomoci v rokoch 2010 až 2019 so záverom, že rozdelenie je ovplyvnené tak vlastnými záujmami darcov (záujmy EÚ), ako aj potrebami príjemcov (rozvojové potreby prijímajúcich krajín), pričom najvýznamnejším determinantom sa zdá byť štatút európskej susedskej politiky, čím geopolitické a geostrategické záujmy EÚ v jej susedstve významne ovplyvňujú rozhodovací proces o prideľovaní pomoci.