Globalisation Scepticism in the Visegrad Countries - Dudášová, Marianna
Rozdiely v globalizačnom skepticizme medzi krajinami vyšehradskej skupiny a ostatnými krajinami Európskej únie v kontexte opadávania eufórie z rozširovania EÚ, ako aj rozdiely v rámci samotnej vyšehradskej skupiny, so zameraním na hlavné faktory hospodárskej globalizácie: medzinárodný obchod, priame zahraničné investície a prisťahovalectvo. Analýza vývoja verejnej mienky od finančnej a hospodárskej krízy v roku 2009, ktorá naznačuje, že vyšehradské krajiny by sa nemali považovať za jednotný blok globalizačného skepticizmu, keďže medzi pesimistickejším Českom a Slovenskom a optimistickejším Poľskom a Maďarskom existujú výrazné názorové rozdiely, pričom ich globalizačný skepticizmus sa líši v rôznych rozmedziach globalizácie a je poháňaný rôznymi motiváciami.