Comparison of Slovakia Regions Based on Scoring Method - Hurbánková, Ľubica, 1980-
Cieľom príspevku je analyzovať regióny Slovenska pomocou vybraných ukazovateľov týkajúcich sa bývania. Do analýzy vstupujú ukazovatele: podiel domácností, ktoré považujú platbu celkových nákladov na bývanie za veľmi zaťažujúcu, podiel ľudí pod hranicou chudoby (60 % mediánu), miera nezamestnanosti, podiel domácností, ktoré vlastnia byt/dom, priemerné ceny nehnuteľností, priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca a regionálny hrubý domáci produkt na obyvateľa. Na analýzu je použitá jedna z metód viacnásobného porovnania, a to bodovacia metóda. Na základe tejto metódy sú regióny zoradené podľa hodnoty integrálneho ukazovateľa od najlepšieho po najhorší. Výsledky analýzy ukazujú, že z hľadiska analyzovaných ukazovateľov sa najlepšie umiestnili regióny Trenčín, Nitra a Žilina a najhoršie regióny Košice a Prešov. Aplikácia štatistickej metódy bola realizovaná prostredníctvom programu Microsoft Office Excel.