Súčasná kritika byrokracie - Skorková, Zuzana, 1979-
Kritika byrokracie je evidentná už od začiatku minulého storočia. Otec byrokracie, Max Weber, tiež poukázal na niektoré jej úskalia. V 70. rokoch 20. storočia viedla masívna kritika byrokracie k vzniku nových foriem organizačnej štruktúry známych ako neo-byrokracia a post-byrokracia. Môže byť omylom, že byrokracia už nie je témou, ktorá v súčasnosti trápi podniky – máme veľa nových konceptov, ktoré sa snažia byrokraciu odstrániť – štíhle riadenie, tímová práca, virtuálna organizácia alebo siete. Opak je však pravdou. Byrokracia je aj dnes veľkým problémom a ako ukazujú viaceré štúdie, byrokracia prekvitá viac ako kedykoľvek predtým. Cieľom príspevku je zistiť, aká je súčasná kritika byrokracie a na čo sa zameriava súčasný výskum v tejto oblasti.