Toxické správanie a rast entropie v organizáciách ako dôsledok tlaku 4. priemyselnej revolúcie - Súkeník, Norbert, 1994-
Štvrtá priemyselná revolúcia vyvoláva nadmerný konkurenčný tlak na inovácie. Organizácie si nemôžu dovoliť spomaliť. Ich hnacou silou v týchto pretekoch sú zamestnanci pod vedením svojich lídrov. Správanie lídrov však nie je vždy v súlade s dlhodobými cieľmi udržateľnej prosperity organizácie. Konkurenčný tlak často vedie k toxickému správaniu niektorých členov organizácie. Toxické správanie vedúcich pracovníkov sa rýchlo šíri a infikuje celú organizáciu, mení jej kultúru a vytvára toxickú organizáciu. Takáto organizácia je ťažkopádna, procesy sú nastavené nesprávne a energia celej organizácie sa míňa bez adekvátnych výsledkov. Tento stav nazývame entropiou a úlohou manažérov spoločnosti je čo najúčinnejšie mu predchádzať.