Teoretické aspekty konkurenceschopnosti regionů - Vaníček, Bernard
Cieľom príspevku je analyzovať teoretické pozadie a zhrnúť kľúčové poznatky a metódy regionálnej konkurencieschopnosti. Podstatou tohto literárneho prieskumu je poskytnúť základ pre budúci výskum, ktorý sa bude zaoberať meraním konkurencieschopnosti a ekonomickej úrovne regiónov. Hoci existuje celý rad štúdií zaoberajúcich sa touto problematikou, táto práca vytvára pomerne pevný základ, ktorý bude slúžiť ako východiskový bod pre budúci výskum. Na základe výskumu možno konštatovať, že HDP a miera zamestnanosti každého regiónu sa javili ako najviac zastúpené premenné. Väčšina štúdií potom použila metódy založené na modeli RCI.