Current Challenges of the Circular Economy in the Czech Republic and Slovak Republic - Zorkóciová, Otília, 1954-
Zdroje, ktoré ľudstvo spotrebováva na uspokojenie svojich potrieb, sa v posledných desaťročiach prejavili v negatívnych vplyvoch na životné prostredie. Udržateľný rozvoj by preto mal byť prioritou pre všetkých účastníkov trhu na medzinárodnej a národnej úrovni, aby sa zmiernili existujúce negatívne trendy. Jedným z ekonomických riešení je prechod na model obehového hospodárstva založený na úspore primárnych surovín, efektívnom využívaní sekundárnych surovín, minimalizácii produkcie odpadu a recyklácii. Podľa vybraných ukazovateľov zaostávajú Česko a Slovensko za európskym priemerom v uplatňovaní princípov cirkulárnej ekonomiky. Cieľom príspevku je vyhodnotiť postavenie cirkulárnej ekonomiky v Česku a na Slovensku. Diagnostikuje tiež výzvy, ktorým čelia obe krajiny v tejto oblasti, pokiaľ ide o analýzu vybraných ukazovateľov cirkulárnej ekonomiky založených na princípoch udržateľného rastu.