Impact of the Pandemic COVID-19 on Consumer Shopping Behaviour in Slovakia - Vernerová, Dominika, 1994-
V čase turbulentných ekonomických zmien poskytuje elektronický obchod spotrebiteľom možnosť nakupovať bez ohrozenia zdravia seba a svojich blízkych a podnikom umožňuje zachovať aspoň časť svojho obratu a chrániť sa tak pred úplným poklesom tržieb. Cieľom príspevku je identifikovať vplyv pandémie pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom na nákupné rozhodnutia vybraného segmentu spotrebiteľov a analyzovať faktory, ktoré ich najviac ovplyvňujú pri nákupe potravín a tovaru dennej potreby. Spracovaním primárnych údajov pomocou chí-kvadrátového testu a histogramov príspevok dospieva k záveru, že faktory, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľov pri nákupe, sa líšia v závislosti od nakupovaného sortimentu. Možno očakávať, že určité zmeny v správaní spotrebiteľov a zvýšený dopyt po online nákupe určitých sortimentov pretrvajú aj po skončení pandémie.