The V4 – Africa Re-Engagement: Why Now? - Nguh, Augustin, 1986-
Vyšehradská skupina (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) sa v súčasnosti opäť angažuje v Afrike. Ich záujem o Afriku a spolupráca s ňou siahajú až do 50. rokov 20. storočia, keď boli ešte satelitnými krajinami Sovietskeho zväzu. Rozpad Sovietskeho zväzu však znamenal koniec tejto spolupráce. Po prechode od socialistického k demokratickému systému sa ich pozornosť presunula na Západ a ich zahraničná politika sa zameriavala hlavne na vstup do NATO a Európskej únie. Spolupráca s Afrikou bola tak zanedbávaná, ak nie zabudnutá. V posledných dvoch desaťročiach však došlo k obnoveniu záujmu krajín V4 o Afriku a k obnoveniu spolupráce s ňou. V príspevku sa pomocou kvalitatívneho prístupu skúma tento obnovený záujem a spolupráca. Skúmajú sa dôvody tohto záujmu a zistilo sa, že v hre sú ekonomické, politické, sociálne a bezpečnostné faktory. V príspevku sa dospelo k záveru, že hlavnými dôvodmi obnovenia vzťahov s Afrikou sú bezpečnostné obavy, ktoré posilnila migračná kríza, a snaha o rozšírenie ekonomických väzieb.