Zaistenie fakultatívne a obligatórne - Krátka, Zuzana, 1968-
Zaistenie ako systém ekonomických vzťahov, v rámci ktorého poisťovateľ preberajúci poistné riziká ich určitú časť odovzdáva podľa dohodnutých podmienok jednému alebo viacerým zaisťovateľom, čím si vytvorí homogénnejší poistný kmeň a zabezpečí vyššiu stabilitu poistných operácií. Dve základné formy zaistenia, ktoré sa počas vývoja poisťovníctva rozvinuli: fakultatívne zaistenie ako staršia forma a neskôr vzniknuté obligatórne zaistenie. Výhody a nevýhody oboch uvedených foriem zaistenia pre cedenta a aj pre cesionára.