Rozšírené dôvody skončenia pracovného pomeru od 1. 1. 2022 - Tichý, Miroslav
Na základe právneho úkonu sa pracovný pomer končí dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením a skončením pracovného pomeru v skúšobnej dobe. Pracovný pomer môže skončiť uplynutím dohodnutej doby, ak bol pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu, a smrťou zamestnanca. Novela Zákonníka práce č. 76/2021 Z. z., účinná od 1. 1. 2022, zásadným spôsobom rozšírila dôvody skončenia pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou zo strany zamestnávateľa. Výpovedná doba a odstupné.